16 zile de activism împotriva violenţei de gen!
Organizaţiile membre ale Coaliţiei pentru Drepturile Migranţilor şi Refugiaţilor (CDMiR) se alătură campaniei mondiale 16 zile de activism împotriva violenţei de gen, aflată în desfăşurare în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului – adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).
La nivel global, chiar şi înaintea declanşării pandemiei COVID-19, violenţa de gen, inclusiv violența domestică, era una dintre cele mai comune forme de încălcare a drepturilor omului, peste 18% dintre fete şi femei fiind victime ale unor acte de violenţă fizică sau sexuală comise de partenerul de viaţă în ultimul an.
Violența domestică poate afecta pe oricine, indiferent de sex, etnie, vârstă, orientare sexuală, statut socioeconomic sau convingeri spirituale. La nivel mondial, 1 din 3 femei și 1 din 4 bărbați au fost victime ale unei forme de violență domestică.
În contextul pandemiei COVID-19, măsurile de carantină împiedică răspândirea virusului, dar și izolează multe victime alături de agresorii lor. Apelurile la liniile speciale pentru victimele violenţei domestice au crescut de până la 5 ori în numeroase state ale lumii. Pentru fiecare 3 luni de carantină, 15 milioane de femei în plus sunt afectate de violenţa domestică.
Violența domestică și violența de gen sunt realități în toate comunitățile. Refugiaţii şi migranţii, în special, continuă să fie deosebit de vulnerabili în faţa acestui fenomen. Studiile arată că, la nivel european, închiderea graniţelor şi spaţiile de cazare improprii sunt factori care exacerbează riscul de violenţă.
Numeroase dintre organizațiile membre CDMiR oferă susținere în mod direct victimelor violenței de gen, inclusiv ale violenței domestice, prin furnizarea de servicii de consiliere juridică, de asistență materială și medicală, și de consiliere psihologică. Cu ocazia celor 16 zile de activism, organizațiile membre CDMiR își manifestă întreaga solidaritate pentru supraviețuitoarele și supraviețuitorii violenței de gen, precum și întreg angajamentul în lupta împotriva acestui fenomen!
Despre noi
Coaliția pentru Drepturile Migranților și Refugiaților – CDMiR este o platformă a organizațiilor non-guvernamentale cu activitate în domeniul migrației, drepturilor omului și politicilor publice, care promovează integrarea armonioasă a migranților şi refugiaţilor în societatea românească.
CDMiR s-a constituit în 2017, cu misiunea de a se asigura că fiecărui migrant și refugiat îi sunt respectate drepturile personale, civice, economice și sociale de care beneficiază pe teritoriul României. În acest sens, CDMiR coordonează activități de advocacy, monitorizează efectele acestora, interacţioneză cu decidenţii politici şi influenţează decizia publică în domeniul migrației în mod transparent şi echitabil.
În prezent, CDMiR are 23 ONG-uri membre și 5 susținători din mediul academic și din rândul organizațiilor internaționale.