CDMiR solicită elaborarea legii privind persoanele dispărute!
Organizaţiile membre ale Coaliţiei pentru Drepturile Migranţilor şi Refugiaţilor – CDMiR se numără printre cele 150 de ONG-uri semnatare care solicită Comsiei parlamentare de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi începerea de urgență a unui dialog cu Guvernul României în vederea finalizării procesului de elaborare a legii privind căutarea persoanelor dispărute.
În anul 2019 au fost înregistrate aproximativ 4.000 de cazuri de copii dispăruți, dintre care 10% nu au fost încă identificați. Tergiversarea nejustificată a adoptării unui act normativ afectează în mod direct victimele disparițiilor și familiile acestora. CDMiR subliniază, de asemenea, că migranţii şi refugiaţii sunt deosebit de vulnerabili în faţa acestui fenomen, mii de persoane fiind declarate dispărute în Europa în ultimii ani.
Cele 150 de organizaţii semnatare atrag atenția asupra faptului că proiectul de act normativ inițiat de Guvern care vizează căutarea persoanelor dispărute conține o serie de aspecte care încalcă prevederile Constituției României și legislației în vigoare, precum și jurisprudența Curții Constituționale în materia limitării drepturilor și libertăților constituționale prin ordonanțe de urgență. Din acest motiv, există riscul atacării acestui act la Curtea Constituțională, ceea ce ar putea duce la tergiversarea pe termen lung a adoptării, precum și la aplicarea cu întârziere a prevederilor sale.
Prin urmare, organizațiile semnatare solicită Comisiei Parlamentare de Anchetă să înceapă, de urgență, dialogul cu Guvernul României în vederea stabilirii calendarului referitor la depunerea în Parlament a unui proiect de lege privind căutarea persoanelor dispărute care să urmeze parcursul legislativ și să beneficieze de avizul comisiilor de specialitate și de dezbaterea parlamentară.
Vă invităm să citiți adresa completă adresată Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi, din cadrul Camerei Deputaților aici:
Rețele și ONG-uri semnatare:
- RoITP – Rețeaua Organizațiilor împotriva Traficului de Persoane, în numele a 18 ONG-uri;
- FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, în numele a 37 ONG-uri furnizoare de servicii sociale din toata țara
- FONPC – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, în numele a 63 ONG-uri
- CDMiR – Coaliția pentru Drepturile Migranților și Refugiaților, în numele a 28 organizaţii
- APADOR CH – Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România Comitetul Helsinki
- EFOR – Asociația Expert Forum
- G4M – Asociația Geeks for Democracy
- Asociația Funky Citizens
Despre noi
Coaliția pentru Drepturile Migranților și Refugiaților – CDMiR este o platformă a organizațiilor non-guvernamentale cu activitate în domeniul migrației, drepturilor omului și politicilor publice, care promovează integrarea armonioasă a migranților şi refugiaţilor în societatea românească.
CDMiR s-a constituit în 2017, cu misiunea de a se asigura că fiecărui migrant și refugiat îi sunt respectate drepturile personale, civice, economice și sociale de care beneficiază pe teritoriul României. În acest sens, CDMiR coordonează activități de advocacy, monitorizează efectele acestora, interacţioneză cu decidenţii politici şi influenţează decizia publică în domeniul migrației în mod transparent şi echitabil.
În prezent, CDMiR are 23 ONG-uri membre și 5 susținători din mediul academic și organizații internaționale.