Raportul naţional privind drepturile de liberă circulație și incluziunea cetățenilor mobili din UE
Raportul national privind drepturile de liberă circulație și incluziunea cetățenilor mobili din Uniunea Europeană (UE), realizat în cadrul proiectului EUReKA – O modalitate cheie de acces la drepturile UE [A Key Access to EU Rights] este acum disponibil publicului larg!
Acesta poate fi consultat:
- În limba română (raport eureka_traducere ro_final)
- În limba engleză (Country Report ROMANIA_EUReKA final_EN).
Raportul național integrează contribuțiile Institutului European din România, Asociației Novapolis – Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare și ale Confederaţiei Națională Sindicală “Cartel Alfa”, urmând modelul furnizat de coordonatorul proiectului – Centro Studi e Ricerche IDOS (Italia).
Cercetarea are la bază un sondaj derulat între 15 noiembrie 2019 și 31 ianuarie 2020, cu scopul de a cartografia și de a evalua instrumentele tehnologice existente (în principal website-uri) capabile să ofere acces facil la informații, servicii și îndrumare pentru cetățenii UE și membrii familiei lor care trăiesc într-un alt stat membru.
Printre principalele concluzii ale raportului se numără:
- Peisajul instituțional românesc oferă o configurație nu foarte sofisticată, dar destul de complexă pentru integrarea imigranților.
- Rețeaua de reglementări este mai clară în ceea ce privește imigranții cetățeni europeni, dar lipsa practicii poate stânjeni implementarea acestora. Cercetarea a scos în evidență atât o anumită lipsă de cunoaștere în rândulactorilor relevanți cu privire la sursele de informații pentru migranții mobili cetățeni UE, cât și o serie de website-uri incomplete menite să ofere informații cetățenilor mobili.
- Legislația în acest domeniu este prezentă, adaptând și încorporând legislația europeană și reglementările de la nivelul UE în cadrul legislativ și normativ național, fiind potrivită nevoilor cetățenilor europeni mobili.
- Utlizarea website-urilor informative de către migranţii UE este una medie. Utilizatorii au indicat că îşi doresc mai multă claritate, fiind informații mai complete și mai actualizate.
Raportul permite astfel o analiza de caz pe baza datelor colectate la care se adaugă identificarea de bune practici și elaborarea de recomandări de politici în domeniu. Totodată, analiza este menită a sprijini dezvoltarea unui portal web inovativ unic și a unei aplicații, care urmează să fie testate și implementate în șase țări UE (România, Germania, Italia, Portugalia, Franța și Croația).
Informaţii preluate de la Asociația Novapolis – Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare, organizaţie membră CDMiR.