Raportul global “Snapshots from the Borders”
În ultimii zece ani, imigrația către UE a devenit o problemă umanitară, plasată în centrul unei agende globale, acordul de la Marrakesh fiind răspunsul emblematic al comunității internaționale. Mai mult, necesitatea de a gestiona anumite categorii de imigranți a condus la apariția de politici publice, structuri de securitate și discursuri politice care transformă frontierele și limitele sociale.
În acest context, Asociația Novapolis a fost partener în realizarea Raportului Global al cercetării participative din cadrul proiectului “Snapshots from the borders – Small towns facing the global challenges of Agenda 2030”.
Studiul global este o sinteză a cercetării ce s-a desfășurat la nivel european prin derularea a 20 de anchete participative locale. Cercetarea prezinta cazurile și compară informații privind imigrația pe teritorii situate în 13 state europene, după cum urmează: Traiskirchen (Austria Inferioară), Strass in Steiermark (Styria) – Austria; Mostar – Bosnia și Herțegovina; Burgas – Bulgaria; Agios Athanasios – Cipru; Grande-Synthe – Franţa; Thuringia Lander – Germania; Insulele din Marea Egee și Rodos – Grecia; Siklósnagyfalu – Ungaria; Lampedusa (Sicilia), Provincia Autonomă Bolzano, Regiunea Marche, Regiunea Apulia – Italia; Marsa – Malta; Constanța – România; Maribor și Črnomelj – Slovenia; Tenerife – Spania; și Suedia.
Capitolul I al Raportului prezintă situația la nivelul UE și interdependența dintre comunitățile UE, naționale, locale dintr-o perspectivă a administrației pe mai multe niveluri cu o atenție sporită pe explorarea trecutului diferit de imigrare/emigrare. Totodată, în primul capitol sunt explorate și analizate dimensiunile politicii naționale în domeniul migrației şi sunt descrise teritoriile și experiențele de migrație ale acestora.
Capitolul II furnizează informații asupra opiniei publice și reprezentării migrației, respectiv asupra aspectelor relevante legate de integrare la nivel local. În acest sens, o dimensiune crucială este discursul politic și politica, respectiv dinamica politicilor și factorilor locali/naţionali cu accent pe limitele și succesul lor, practicile utilizate si nevoile de îmbunătățire.
Pe de altă parte, rolul acțiunilor actorilor societății civile și autorităților locale, felul în care aceștia cooperează și se confruntă cu provocări legate de migrație constituie în aceiași măsură elemente atinse de cercetare.
Raportul global aduce astfel în prim plan diferitele contexte locale, regionale, naționale, europene precum și provocările, experiențele, practicile și modalitățile de cooperare inter-actori în gestionarea imigrației și a integrării refugiaților, respectiv impactul fluxurilor la nivelul teritoriilor/regiunilor și orașelor partenere în proiect și modul în care imigrația și integrarea migranților sunt gestionate în fiecare țară, în special la nivelul comunităților locale.
Puteţi lectura raportul aici: