Ziua Mondială a Refugiatului 2020 – calendar evenimente

Mai mult de 1% din populația lumii a trebuit să fugă din calea războiului sau persecuției – 1 din 97 de oameni este în prezent refugiat, solicitant de azil sau persoană strămutată intern.

De Ziua Mondială a Refugiatului, arată că îți pasă și alătură-te unuia dintre numeroasele evenimente organizate online sau offline – cu respectarea normelor de prevenire COVID-19!

Pentru a-ți ușura alegerea, ți-am pregătit o listă de evenimente organizate cu această ocazie – atât de către membrii CDMiR, cât și de alte ONG-uri, organizații internaționale, autorități publice sau actori privați:

17 iunie

Activităţi recreative (Giurgiu)

Solictanții de azil și refugiații cazați în Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil au luat parte la activităţi recreative.

18 iunie

Competiție de atletism & vizită la grădina zoologică (Rădăuți)

Solictanții de azil și refugiații cazați în Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil vor participa în cursul zilei de joi la o competiție de atletism pe stadionul municipal și la o vizită la grădina zoologică.

Multiculturalitate – Atelier de pictat tricouri (Oradea)

17:30 – Cu prilejul Zilei Mondiale a Refugiatului (20Iunie), Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea, vă invită la evenimentul „Multiculturalitate – Atelier de pictat tricouri”.
Noi îți punem la dispoziție materialele necesare: tricou, culori acrilice pentru textil rezistente la apă, pensule, iar Tu vii cu forțe creatoare și mesaje de solidaritate pentru refugiați.

Activități artistice și sociale (Timișoara)

Solictanții de azil și refugiații cazați în Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din Timișoara vor participa în cursul zilei de joi la activități artistice și sociale.

19 iunie

OmFest #3 | HOME (ONLINE)

18:00 – Proiect muzical. What does HOME sound like to refugee and migrant children?

This year, to celebrate World Refugee Day, OmFest #3 | On the Move Edition is coming to your home with HOME, an electronic music project bringing refugee and migrant children’s perceptions of home and music in a unique audio mix by Sillyconductor.

Following an online workshop where children learned about music production, refugee and migrant children in Romania recorded sounds online that reminded them of home and worked with Sillyconductor and David Hughes to arrange the HOME song, which will be launched on 19 June.

Join us on 19 June to experience what HOME sounds like, and learn more about the process in a conversation with David Hughes and Sillyconductor.

Jocuri sportive individuale (Rădăuți)

Solictanții de azil și refugiații cazați în Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil vor participa în cursul zilei de vineri la activități sportive individuale.

Festivalul tortului (Galaţi)

Solictanții de azil și refugiații cazați în Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil vor participa în cursul zilei de vineri la activități sportive şi recreative. Va exista şi o competiţie, iar câştigătorul va primi un suvenir din România!

20 iunie

Ziua Mondială a Refugiatului 2020 – LIVE (ONLINE)

16:00 – 16:05 – Cuvânt de început Nisreen Rubaian, Reprezentant UNHCR în România

16:05 – 16:15 – Videoclipuri UNHCR

16:15 – 16:30 – OmFest #3 HOME – Prezentare proiect muzical

16:30 – 17:30 – Living Library – UNHCR România, Consiliul Național Român pentru Refugiați, JRS România

17:30 – 18:00 – Interviuri cu refugiați

18:00 – 18:40 – TRAF – Concert Beck Corlan

18:40 – 19:10 OmFest #3 Dancing with Refugees

19:10 – 19:30 – Lectura Live – La Doua Bufnite

19:30 – 20:00 – Răspundem la întrebări despre refugiați

20:30 – 22:30 – Proiecție Film – În trecere – One World Romania

TRAF – I the Migrant 2020 (Timişoara & ONLINE)

A IV ediție a Timișoara Refugee Art Festival, sub numele de TRAF – ItheMigrant2020 are loc în Timișoara pe 20 Iunie 2020 – Ziua Mondială a Refugiaților. Festivalul își dorește să aducă în atenția publicului larg fenomenul migrației din România, vorbind despre refugiați și migranți.

TRAF îmbină abordarea artistică, academică, educațională și socială într-un festival dedicat înțelegerii și promovării valorilor comune. Credem că e necesar să descoperim ce avem în comun, ce ne leagă și ne definește ca oameni mai degrabă decât să căutăm ceea ce ne desparte.

15:00Picnic Intercultural la Muzeul Satului Bănățean Timișoara . Acces limitat doar cu înscriere și respectarea distanțării sociale.

16:00Proiecţii online – Migrant în Romania, live pe facebook TRAF – serie de  scurt-metraje interviu cu și despre migranți și refugiați din România.

18:00 Concert live cu Beck Corlan live pe facebook TRAF – ItheMigrant. Muzică despre acceptare și umanitate.

OmFest #3 | We dance with refugees (ONLINE)

Moment artistic al copiilor refugiați și al profesorilor de dans de la Vertigo Dance School și Swing Steps Bucharest. Aceștia vor intra live și vor susține un moment artistic prin care să transmită mesajul de susținere a mișcării și a dansului în rândul refugiaților. Un mesaj care dorește să unească culturi și obiceiuri prin muzică și dans.

18.00 – 18.10 – Deschidere – Cristina Ciobanu – Președinte Asociația ActivRandom
18.10 – 18.15 – Video dans copii refugiați (montaj)
18.15 – 18.20 – Street dance – Zakaria Sarwari din Afganistan
18.20 – 18.25 – Dans sportiv – Alin Uplea & Tania Sames
18.25 – 18.30 – Lindy hop – Cristian and Cristina, profesori
18.30 – 18.35 – Street dance – Alexandru Axx Constantin, profesor
18.35 – 18.40 – Dans sportiv – latino – Mihai & Irina, profesori

21 iunie

OmFest #3 | Sing a song with refugees (ONLINE)

Încheiem ediția din acest an cu emoția creată de măiestria muzicii și transmitem trăirile cu ajutorul sunetelor. Forța muzicii ne apropie și ne unește, o artă care este prezentă în viața fiecăruia.

Alături de refugiați și în acest an, Soul Serenade ne invită la un concert live în online și ne spun cum să ne bucurăm de tainele acestei arte minunate.

19.50 – 20.00 – Deschidere – Iosif Prodan – Vicepreședinte Asociația ActivRandom
20.00 – 20.40 – Soul Serenade

Activităţi recreative (Bucureşti)

Solictanții de azil și refugiații cazați în Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil vor lua parte la activităţi sociale şi recreative.