CDMiR solicită includerea imigranților și refugiaților în politicile de combatere a efectelor pandemiei COVID-19

La data de 27 martie 2020, 16 organizații membre ale Coaliției pentru Drepturile Migranților și Refugiaților (CDMiR) au transmis o adresă către Ministerul Afacerilor Interne.

Organizațiile semnatare și-au manifestat aprecierea pentru eforturile autorităților publice cu responsabilități în domeniul azilului, migrației și integrării în sensul prevenirii răspândirii COVID-19 în interiorul comunităților de refugiați și migranți.

În același timp, acestea au subliniat necesitatea consolidării eforturilor autorităților publice în sensul combaterii efectelor negative ale actualului context asupra populației de străini, solicitanți  de azil, refugiați aflată pe teritoriul României, prin: 

 • prevenirea răspândirii COVID-19 în comunitățile de migranți și Centrele Regionale de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil din cadrul MAI;
 • limitarea efectelor sociale și economice negative ale crizei;

În acest sens, organizațiile membre CDMiR au formulat o serie de recomandări privind:

 1. Includerea migranților și a refugiaților în toate strategiile și măsurile adoptate de către autoritățile centrale și locale în domeniul prevenției răspândirii infecțiilor COVID-19 și protejării sănătății publice.
 2. Traducerea în limba engleză a comunicatelor publice emise de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii  privind recomandările și măsurile adoptate în scopul prevenirii răspândirii epidemiei COVID 19, precum și diseminarea largă a acestor traduceri (inclusiv declarațiilor solicitate de autorități);
 3. Suplimentarea acțiunilor de informare a cetățenilor străini și a angajatorilor cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au în domeniul muncii și întărirea mecanismelor de control și sesizare a eventualelor abuzuri sau situații de exploatare.
 4. Flexibilizarea programelor finanțate prin Fondurile europene pentru azil, migrație și integrare (FAMI) pentru a permite adoptarea unui set de măsuri urgente menite să răspundă la nevoile apărute sau exacerbate ca rezultat al epidemiei COVID-19.

Toate recomandările sus-menționate sunt detaliate în următorul document:

Organizații semnatare:

 1. Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom)
 2. Asociația Filantropia Oradea
 3. Asociaţia Novapolis – Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare
 4. ARPCPS – Migrant Integration Center Brașov
 5. Asociația Română pentru Promovarea Sănătății (ARPS)
 6. Asociaţia Solidaritatea Umană Nova Pitești (ASU Nova)
 7. ASSOC – Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială
 8. Centrul de Cercetare și Comunicare Interculturală Iași (CCCI)
 9. Centrul pentru Inovare Publică
 10. Consiliul Național Român pentru Refugiați (CNRR)
 11. Fundația ICAR
 12. Fundația Terre des Hommes Elveția
 13. Institutul Intercultural Timișoara
 14. Liga Apărării Drepturilor Omului (LADO), filiala Cluj
 15. Salvați Copiii România
 16. Societatea pentru Managementul Riscurilor Transfrontaliere (SmaRT)