Despre noi

Coaliția pentru Drepturile Migranților și Refugiaților (CDMiR) s-a constituit la începutul anului 2017, la inițiativa Centrului de Documentare și Cercetare în Domeniul Integrării Imigranților (CDCDI) din cadrul Asociației pentru Promovarea Sănătății.

Coaliția are 18 membrii fondatori, organizații neguvernamentale care au activitate în domeniul migrației, drepturilor omului și al advocacy-ului pentru schimbarea de politici publice.

Principalele obiective sunt:

Îmbunătățirea imaginii migranților și refugiaților în spațiul public printr-o strategie unitară de comunicare;

Optimizarea accesului migranților și refugiaților la drepturi prin corectarea unor prevederi contradictorii/nefundamentate pe principii de drept/justiție socială din legislația în vigoare și prin îmbunătățirea unor practici/prevederi legislative cu impact asupra drepturilor lor fundamentale.

Misiunea Coaliției este de a promova și de a coordona activități de advocacy, de a monitoriza efectele acestora, de a interactiona cu decidentii politici si de a influența decizia publică în mod transparent si echitabil în domeniul migrației.

Coaliția își va sprijini membrii la nivel național în implementarea unor campanii și acțiuni de advocacy în domeniul migrației în zonele specifice de expertiză. Partenerii din cadrul Coaliției recunosc importanța fundamentală a consolidării cooperării în domeniul politicii de migrație printr-o mai bună comunicare a acțiunilor noastre și prin coordonarea eforturilor la nivel național și/sau european.

Activitățile Coaliției includ, fără a se limita la:

  • Elaborarea de documente de poziții asupra oricăror aspecte de interes din practicile, legislația și politicile de migrație, menite să elimine disfuncționalitățile în aplicarea acestora;
  • Organizarea de sesiuni de informare/pregătire, seminarii, conferințe, evenimente care au ca scop informarea publicului și actorilor despre aspecte (sensibile) legate de migrație;
  • Inițierea unor dezbateri, inclusiv publice, pe domenii de interes;
  • Participarea la ședințele și întâlnirile organizate de instituțiile publice și alte tipuri de organizații în domeniul migrației;
  • Monitorizarea presei în domeniul migrației;
  • Participarea la elaborarea și ajustarea indicatorilor de integrare elaborați prin mecanismul NIEM, precum și la nivel național; monitorizarea colectării acestora de către instituțiile publice.